Rapid Bratislava

ME v karate: Adi Gyurík získal bronz

Slovenský reprezentant a člen NŠC v karate Adi Gyurík získal v sobotu 22. 5. 2021 na Majstrovstvách Európy v chorvátskom Poreči bronzovú medailu. Vybojoval si ju v disciplíne v kumite v kategórii do 84 kg.

Národné športové centrum, kde je Adi Gyurík zaradený do podpory, oslovilo bronzového medailistu a požiadalo ho o rozhovor. Rozhovor pripravil PaedDr. Igor Machajdík, odborný pracovník Oddelenia vzdelávania NŠC.

1.Ma ME v chorvátskom Poreči ste dosiahli skvelý výsledok – bronzovú medailu za 3. miesto v súťaži kumite. Reprezentačný tréner Jozef Poliak sa na vašu adresu pochvalne vyjadril, že v zápasoch eliminácie i v záverečnom vystúpení o bronz proti domácemu Kvesičovi ste sa prezentovali výborným taktickým výkonom a zaslúžene ste zdolali tohto majstra sveta 3:1. Mohli by ste stručne zhodnotiť svojich sedem duelov, ktoré ste v Poreči absolvovali proti súperom? Utkvelo vám v pamäti niečo špecifické? Kde radíte svoj prvý seniorský medailový úspech v hierarchii doterajších úspechov z juniorskej vekovej kategórie?

V prvom rade by som chcel veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí mi k výsledku dopomohli a podporovali ma. Veľká vďaka patrí najmä môjmu p. trénerovi Longovi, fyzioterapeutke NŠC Terezke Krizalkovičovej, tiež reprezentačným trénerom p. Poliakovi a p. Javorskému, ako aj Slovenskému zväzu karate a samozrejme, mojim rodičom. Na ME v chorvátskom Poreči som na tatami nastúpil komfortne, sebavedomo a aj koncentrovane. V 1. kole so súperom z Nemecka som otočil nepriaznivý stav zápasu, čo ma nakoplo vpred a nasledovné dva zápasy proti reprezentantom z Maďarska a Švédska som s prehľadom vyhral 3:0 a 3:0. So súperom z Turecka a adeptom na celkového víťaza kategórie do 84 kg som po veľmi vyrovnanom súboji prehral. Následne po jeho postupe do finále som nastúpil v repasáži proti súperovi z Lotyšska. Zvíťazil som 4:0 a v boji o 3. miesto s domácim Chorvátom a aktuálnym majstrom sveta sa mi podarilo využiť jeho chyby a nedotiahnuté techniky. Tento zápas skončil mojím víťazstvom 3:1.

TJ Rapid Bratislava oddiel karate

2. Ste členom jedného z najúspešnejších klubov karate na Slovensku – TJ Rapid Bratislava. Aj v aktuálnom roku 2021 získal Rapid na domácich majstrovstvách osem medailí (3-1-4), z toho dva tituly vybojoval Adi Gyurík. Mohli by ste nám priblížiť Vaše pôsobenie v tomto klube od svojich začiatkov až podnes? Čo by sa dalo povedať o Vašom účinkovaní v domácich, slovenských pomeroch? Máte aj na Slovensku zdatných súperov? Ste aj členom Národného športového centra. Akým spôsobom sa podieľa NŠC na Vašej športovej kariére?

TJ Rapid Bratislava navštevujem od začiatku svojej športovej kariéry. Sme klubom, ktorý každoročne obsadzuje popredné umiestnenia v rebríčku v počtoch medailí. Sme výborný kolektív, viacerí sa poznáme odmalička a stretávame sa aj mimo karate. Slovensko má niekoľko kvalitných a úspešných juniorských i seniorských reprezentantov v karate, ktorým sa darí nielen doma, ale vedia sa presadiť aj medzi svetovou špičkou. Od roku 2017 som členom Národného športového centra. Som mu vďačný za zdravotnú starostlivosť, fyzioterapiu a hlavne finančnú podporu, ktorú využívam najmä na sústredenia doma a v zahraničí. Taktiež je dôležitá zo strany NŠC publicita a propagácia športovcov.

3. Na Vašich úspechoch má obrovský podiel váš klubový tréner Ján Longa, ktorý Vás vedie od začiatku, teda asi od štyroch rokov, takže sa veľmi dobre poznáte. Ako by ste charakterizovali osobnosť svojho trénera a čo si na ňom ceníte najviac?

Pán tréner Longa ma trénuje od mojich štyroch rokov, čiže môžem povedať, že sa stal veľkou súčasťou môjho života. Je výborným učiteľom, kladie vysoký dôraz na výkon, disciplínu a morálku. Je skvelým motivátorom, psychológom a skutočnou autoritou a mojím vzorom. Veľmi si ho vážim pre jeho dôsledný prístup, široké odborné znalosti a strategické a taktické schopnosti.

4. Ako to približne vyzerá na tréningu borca Vašich kvalít? Laicky predpokladáme okrem tatami aj posilňovňu či doplnkové pohybové aktivity. Ako často a ako dlho trénujete? Ako ste trénovali počas prísnych protipandemických opatrení. „Živý“ kontakt s klubovými kolegami, ale i súpermi, publikom a vôbec, celou „karatistickou suitou“ asi veľmi chýbal...

Môj tréning spočíva súčasne vo viacerých veciach. Musím skĺbiť tréning karate, posilňovňu, kondičnú prípravu a v neposlednom rade regeneráciu. Karate trénujem 5-krát v týždni po 1,5 hodiny a pred súťažou dvojfázovo, pričom si pridáme aj počas víkendov. „Posilka“ a kondičná príprava tvorí tiež každodennú súčasť mojej prípravy a mám aj vyhradený čas, ktorý venujem regenerácii pod dohľadom mojej fyzioterapeutky. Počas prísnych protipandemických opatrení som trénoval doma online formou. Pre zápas kumite, pri ktorom je potrebný sparingový partner, bolo toto obdobie náročným. Príprava bola značne obmedzená a musím povedať, že takáto forma mi príliš nevyhovovala, ale nejako sme to zvládli. „Živý“ kontakt nielen s klubovými kolegami, súťažnými súpermi, ale aj samotné súťaže mi neskutočne chýbali.

5. Skvelou správou je, že karate sa dostalo do rodiny olympijských športov. V roku 2019 ste sa stali členom Juniorského olympijského tímu. Znamenalo to asi výraznú pomoc pre Vás i klub. Treba však zároveň pripomenúť, že v karate sa bude bojovať o sadu medailí na tohtoročných OH v Tokiu, no o ďalšie štyri roky, na OH 2024 v Paríži, už zase prekvapujúco nie, čo je škoda aj vzhľadom na to, že toto bojové umenie je vo svete veľmi populárne a rozšírené. Aký je Váš názor na vzťah karate a olympizmus?

V roku 2019 si vybrala Športová rada SOŠV dvadsať najúspešnejších športovcov, medzi ktorými som bol aj ja. Bola to výrazná pomoc pre mňa aj klub. Okrem finančnej pomoci som dostal aj priestor na svoju prezentáciu v obrazových, tlačových i online médiách. Po tohtoročnej premiére karate na OH v Tokiu už v roku 2024 v Paríži karate nebude. Veľmi ma to mrzí, pretože snom každého športovca je, prirodzene, účasť na olympijských hrách. Prekvapuje ma to, pretože si myslím, že karate tam jednoznačne patrí. Kritériá si nastavené prísne. V máji sa uzatvoril rebríček so štyrmi najúspešnejšími karatistami v každej kategórii. Aktuálne v júni odchádzame na posledný kvalifikačný turnaj do Paríža, z ktorého postúpia najlepší traja...